Rijden in de winter

Winterbanden

Als je op wintersport gaat, is het verstandig om winterbanden onder je auto te laten monteren. In alle wintersportlanden wordt het gebruik van winterbanden aangeraden. Bij een ongeval kan het rijden zonder winteruitrusting leiden tot (mede)aansprakelijkheid. In Finland (van 1 december tot 1 maart) en Oostenrijk (van 1 november tot 15 maart) is het zelfs wettelijk verplicht. Bij winterse omstandigheden stelt ook Duitsland het gebruik van winterbanden verplicht.

Je kunt winterbanden zelf aanschaffen, maar vaak is het ook mogelijk om alleen voor je wintersportvakantie winterbanden te huren. Neem contact op met jouw garage om je hierover te laten voorlichten.

Sneeuwkettingen

Naast winterbanden, adviseren wij je ook om sneeuwkettingen mee te nemen als je op wintersport gaat. Zeker als je de bergen in gaat, dan zijn sneeuwkettingen onontbeerlijk. Bij zware sneeuwval zullen winterbanden niet meer voldoen, en kan door middel van borden aangegeven worden dat het verplicht is om op bepaalde wegen sneeuwkettingen te gebruiken.

Kom niet voor verrassingen te staan, en oefen het omleggen van sneeuwkettingen in Nederland!

Controleer uw bandenprofiel

Banden vormen het enige contact tussen je auto en het wegdek. Controleer daarom regelmatig het profiel van je banden. Niet alleen om te kijken of er geen scherpe voorwerpen in uw band zitten die er niet thuis horen, maar ook om te zien of je nog wel voldoende profieldiepte heeft.

je kan bij je banden zien of deze versleten zijn door zogenoemde slijtage indicatoren. Deze indicatoren zijn op de bodem van de profielgroeven aangebracht op verschillende plaatsen in de band. Wanneer zichtbaar wordt dat deze indicatoren opgaan in het omliggende profiel, is het tijd om de band te vervangen.

De wettelijk bepaalde minimum profieldiepte is 1,6 mm. Het is echter aan te raden uw banden te vervangen bij een profieldiepte van 3 mm.

Je band is volledig veilig wat de profieldiepte betreft.

Je band vertoont al enige slijtage. Deze is nog veilig maar de band regelmatig controleren is noodzakelijk

Wij raden sterk aan om nieuwe banden aan te schaffen.

Pas uw rijgedrag aan

Rijden in de winter stelt hogere eisen aan de auto en de bestuurder. Pas altijd je rijgedrag aan de omstandigheden aan. Natte opvriezende wegen of hevige sneeuwval leveren voor iedere weggebruiker gevaar op. Houd daarom altijd rekening met de volgende tips.

  • Bij temperaturen lager dan 7 graden onder nul, zullen winterbanden beter presteren dan zomerbanden.
  • Anticipeer tijdig op de omstandigheid van het weer en de drukte van het verkeer.
  • Rijd altijd met je lichten aan. Je mistachterlicht doe je alleen aan wanneer het zicht door mist minder dan 50 meter is.
  • In sommige landen ben je verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben. Zorg ruim van tevoren dat je weet hoe je deze kettingen aan moet brengen en oefen dit.
  • In Oostenrijk ben je verplicht een verbanddoos in de auto te hebben.
  • Heb je een auto met voorwielaandrijving dan doe je de kettingen om de voorwielen, bij achterwielaandrijving doe je ze om de achterwielen.
  • Rijd met sneeuwkettingen niet te hard.