Kinderen en skiën

Leeftijd

De ideale leeftijd voor een kind om met skiën te beginnen bestaat niet. De een is er eerder aan toe dan de ander. Vanaf 4 jaar kunnen kinderen terecht bij een skischool (voor snowboarden vanaf 6 jaar). Vaak wordt het skiën spelenderwijs geleerd in een speciaal ‘kinderparadijs’ en wordt de skiles als een leuk spel gebracht.

Ski’s

Voor kinderen is goed materiaal natuurlijk net zo belangrijk als voor volwassenen. Omdat kinderen nog groeien, kan je overwegen ski’s te huren, zodat je niet ieder jaar een nieuw paar ski’s hoeft te kopen.

Voor kinderen tot 10 jaar geldt dat de ski’s niet langer mogen zijn dan de eigen lichaamslengte. Voor kinderen van 6 tot 10 jaar kun je het beste kin- of neushoogte aanhouden en voor de allerkleinsten (tot 6 jaar) borsthoogte.

Skischoenen

Kinderskischoenen moeten een korte, lage schacht hebben, makkelijk te openen en te sluiten zijn, niet te los of te strak zitten en vooral een goed zoolprofiel hebben (voor het lopen).

Skikleding

Belangrijk voor kinderskikleding is dat het goed warm houdt en jouw kind beschermt tegen eventuele verwondingen door ski’s of stokken. Het is raadzaam een skipak te kopen uit één stuk dat niet te glad is: bij het vallen kan er geen sneeuw tegen het lichaam komen en je kind glijdt niet zo ver door. Verder kan het pak het best felgekleurd zijn, zodat je jouw kind snel herkent en het niet over het hoofd wordt gezien. Om afkoeling te voorkomen is het dragen van meerdere lagen kleding aan te bevelen. De onderkleding moet transpiratievocht door kunnen geven aan de volgende kledinglaag. Kies daarom voor speciaal skiondergoed, gemaakt uit polyester vezels. Katoen neemt transpiratievocht op en wordt daardoor vochtig, wat afkoeling tot gevolg heeft. Verder is een muts, of helmpje belangrijk, omdat de meeste lichaamswarmte via het hoofd het lichaam verlaat. Handschoenen kunnen het best met een touwtje door de mouwen worden geleid. Ze dienen niet alleen tegen de kou, maar ook als bescherming en zijn daarom verplicht tijdens de skilessen. Het dragen van een helm is in alle landen voor kinderen tot en met 15 jaar een verplichting.

Skibril

Kies voor een goede sneeuwbril die de ogen ook aan de zijkant afdekt. De bril moet 100% UV-bescherming bieden. Kinderogen zijn nog gevoeliger dan die van volwassenen.

Skiles

Kinderen leren vaak in een soort speeltuin hun eerste skibewegingen. Vaak kunnen ze al skiën voor ze het weten. De meeste skischolen beschikken over Nederlandstalige skileraren. Een anderstalige skileraar is overigens meestal geen enkel bezwaar. Jouw kind kan het best leren skiën door een ervaren instructeur. Wanneer je zelf je kind leert skiën, bestaat de kans dat het een foutje in de basis aanleert, wat later moeilijk is af te leren.

TIP: mocht de Aswoensdag in jouw vakantie vallen, dan kan het zijn dat de Oostenrijkse skileraren en hun groepen verkleed gaan. Voor jouw kind is het dan natuurlijk superleuk om ook een dag verkleed te gaan skiën.