Onderweg

Als je onderweg bent met de auto en je overkomt wat, dan is het wel belangrijk dat je weet wat je moet doen bij pech of een ongeval. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop. Daarom willen wij je graag informeren over de spullen die verplicht aanwezig moeten zijn in de auto. Tevens geven wij advies over de regels die gelden in andere Europese landen.

Controleer het bandenprofiel

Banden vormen het enige contact tussen je auto en het wegdek. De mate van weerstand tegen aquaplaning, de grip, het comfort en de prestaties van je auto worden voor een zeer groot deel bepaald door de staat van je banden. Het profiel van de banden dien je daarom regelmatig te controleren. Banden controleren lees je waar je banden aan moeten voldoen.

Zwarte zaterdagen

Zwarte zaterdagen worden ook wel de drukste zaterdagen van het jaar in Frankrijk genoemd. Files kunnen op deze dagen oplopen tot in totaal 750 km. Wij adviseren je deze zwarte zaterdagen in Frankrijk zo veel mogelijk te mijden. De ANWB voorspelt ieder jaar de verkeersdrukte en geeft dit weer in deze kalenders.

Actuele verkeersregels

Raadpleeg voordat je op vakantie gaat de ANWB voor de actuele verkeersregels in het land van bestemming.

Kinderen in de auto

Ga je met de auto? Een dag in de auto lijkt voor kinderen vaak veel langer dan voor volwassenen. Tips voor kinderen in de auto

Veiligheidshesjes

Wij adviseren je om bij reizen binnen Europa een veiligheidshesje aan te schaffen. De Europese regels stellen dat veiligheidshesjes verplicht zijn voor vakantiegangers.

Milieusticker

In een aantal landen in Europa, waaronder Duitsland, zijn milieuzones ingesteld. Deze zones kun je alleen betreden indien je een milieuvignet achter de binnenkant van je voorruit hebt geplakt. Dit geldt ook voor buitenlandse, dus ook Nederlandse voertuigen. Deze vignetten bestaan in 3 kleuren en worden afgegeven aan de hand van de emissieklasse waaraan je voertuig voldoet.

Veiligheidshamer

De veiligheidshamer zorgt ervoor dat je snel het voertuig kan verlaten. Een voorbeeld is dat de auto op het water terecht komt. Met de hamer is het dan mogelijk om een zijruit in te slaan. Op deze manier kan je het voertuig verlaten. In de hamer zit een scherpmes waarmee je de gordel doormidden kan snijden. Bewaar de veiligheidshamer op een plek waar de bestuurder, maar ook de medepassagiers allemaal bij kunnen.

Reflectievesten

De reflectievesten zorgen ervoor dat je opvalt. Deze vesten zijn echt nodig wanneer je met pech naast de auto staat. In veel landen in Europa zijn reflectievesten verplicht. Deze moet men altijd bij zich hebben in de auto, ongeacht je op doorreis bent of er op vakantie bent. In de volgende landen zijn reflectievesten verplicht, onder andere in Italië, Spanje, Portugal en Oostenrijk. Het niet dragen van een vest kost tussen de € 120, – en € 600, –

Verbanddoos

Het is altijd handig om een verbanddoos bij je te hebben, ongeacht wanneer je reist. Daarom is het belangrijk om een verbanddoos bij je te hebben met steriele spullen. Tevens is het ook handig om een speciale verbanddoos aan te schaffen voor warme landen.

Bij ongevallen gebruiken van isoleerdekens voor warmte of verkoeling

Isoleerdekens die je kunt gebruiken bij ongevallen zijn van folie. Deze zijn goud en zilverkleurig. De gouden kant gebruik je wanneer iemand onderkoeld is. De zilveren kant is dan aan de buitenkant. De zilveren kant wordt gebruikt wanneer iemand door verhitting verbrand is. De gouden kant is dan aan de buitenkant.

Brandblusser

Een brandblusser is nodig indien er een brand uitbreekt. Deze moet wel op een plek waarbij het niet kan schuiven. Anders is dit gevaarlijk tijdens het remmen. Let wel op dat de vloeistof in de brandblusser niet verlopen is. Controleer daarom altijd de houdbaarheidsdatum.

Zonneschermen

Om verhitting te voorkomen in de auto, kan je het beste zonneschermen gebruiken achter de ruit. Zo houd je de temperatuur laag.

Gevarendriehoek

De gevarendriehoek is in de meeste landen verplicht. Deze moet je gebruiken wanneer je met pech op een rijbaan staat. De gevarendriehoek zet je ongeveer 100 meter terug van de auto. De andere weggebruikers worden hiermee gewaarschuwd.

Blaastest in Frankrijk

Per 1 juli 2012 is het voor automobilisten in Frankrijk verplicht dat je alcoholtest (éthylotest) in de auto hebt. Dit geldt dus ook voor buitenlandse voertuigen, maar ook als je alleen op doorreis bent. Per 1 november 2012 wordt er wel gehandhaafd. Wanneer je wordt gecontroleerd betekend het dat je verplicht bent zo’n alcoholtest bij je te hebben in het voertuig. Mocht dit niet het geval zijn, dan bedraagt de boet € 11, -. Bij het kopen van een test moet je letten op een Europees keurmerk en op het verplichte Franse Keurmerk: NF.

Radardetectie en flitspaalsingalering verboden in Europa

Flitspaalsingalering wordt verkregen door GPS en een radardetector ontvangt signaal op van een lasergun. Het is bijna in alle landen verboden om in het bezit te zijn van radardetectie-apparatuur. Behalve in de landen Hongarije, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Als je in het bezit bent van een radardetector, kan je hiervoor een boete voor krijgen en wordt de radardetector in beslag genomen.

Wij raden je aan om gebruik te maken van analoge kaarten. Deze zijn niet verboden. De flitspaal informatie is hierop terugvinden.